[...] (np. białka sojowego, kukurydzianego, z grochu czy konopnego) oraz pochodzenia zwierzęcego (wołowina, wieprzowina, białko serwatkowe, kazeina). Ma nawet znaczenie, jak dane proteiny były wcześniej przygotowywane. Naukowcy spekulują, iż hydrolizat glutenu kukurydzianego okazał się bardziej korzystny, gdyż składał się z mniejszych molekuł [...]
[...] żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale [...]
[...] leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, że: trening siłowy nie jest dobry dla kobiet Osoby, które używają tego argumentu, powinny określić o jakim treningu mowa, o kształtowaniu mocy (średnie ciężary 50-70% CM, duża szybkość), siły (metoda ciężkoatletyczna, ciężary 85-95% CM), masy (metoda kulturystyczna, ciężary [...]
[...] zarzekają się, że nie wiedzą, co mają jeść. OK, rozumiem, że te tysiące książek, broszur, publikacji elektronicznych, filmów i codziennie publikowanych aktualizacji o tym, jak przygotowywać posiłki dla kulturysty są niedostępne? Przepraszam, ale nie zauważyłem, żeby zdobycie wiedzy było obecnie jakimkolwiek problemem. Wielu kulturystów czy [...]
[...] zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym klientom. Mamy zatem jednorazową saszetkę w formie żelu. W każdej z nich znajdziemy dużą porcję węglowodanów (ponad 30 g), [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] pokarmowego, chyba że mamy do czynienia z uczuleniem na laktozę. Wtedy też należy dobrać odpowiednią frakcję białkową, która nie będzie powodowała dyskomfortu trawiennego, jak choćby WPI. Nie zaobserwowano również obciążenia wątroby czy też nerek podczas użycia białka, stąd można z pełną odpowiedzialnością napisać, że nadaje się ono idealnie w [...]
W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
[...] i cykle zawodowców Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej [...]
[...] "fachowca" zamiast indywidualnego planu, otrzymuje się groźnego dla zdrowia gotowca. Poza tym z badań wiemy, iż nadmiar hormonu luteinizującego w fazie folikularnej (jak było w cytowanym badaniu) sprzyja pojawieniu się bezpłodności lub wczesnej utracie ciąży (gdyby doszło do zapłodnienia). A najczęściej „fachowcy” rozpisują diety, w [...]
[...] dla każdej części naszego ciała. Możesz zmaksymalizować korzyści płynące ze spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: [...]
Suplementy potreningowe, jest to grupa produktów, których celem jest dostarczenie wszystkiego co potrzeba organizmowi, aby maksymalnie wykorzystać okres okna anabolicznego, jak i wspomóc procesy związane z regeneracją i odbudową. Zazwyczaj ich składy bazują na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające [...]
[...] 553 kcal. Naukowcy napisali, że posiłek dostarczał: 30% białka, 50% węglowodanów i 20% tłuszczów. Czyli było to ok. 41,5 g protein, 69,1 g węglowodanów i 12,3 g tłuszczów. I jakie ma to znaczenie? Kolosalne. Białko (nie napisano, jakie było zawarte w śniadaniu) może krążyć wiele godzin (jajka czy większa porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet [...]
[...] do tyłu, wyraźnie wychodząc brodą poza drążek. 5. Bieg wahadłowy – wystarczą 2 piłki lekarskie, słupki, worki lub oznaczenie liniami oraz stoper, aby przeprowadzić pomiar, jak najszybciej pokonujesz zadany dystans, nie przewracając przeszkód. 6. Brzuszki – wystarczą drabinki lub inne miejsce, gdzie możesz zaczepić nogi. Aby mieć jakiekolwiek [...]
[...] Randomised-Controlled ACOORH Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2537 Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad [...]
[...] ramię, aż do momentu zgięcia nogi. Największe urazy w treningu siłowym pochodzą z ekscentrycznej pracy muskulatury. Kinaza kreatynowa może być miernikiem uszkodzeń, jakich doznały mięśnie w trakcie treningu (mikrourazy). Jeśli rośnie w sposób patologiczny, może oznaczać uszkodzenia mięsni. Rabdomioliza (rozpad mięśni) występuje, gdy [...]
[...] głównie bazują na białkach serwatkowych, gdyż uważane są one za jedne z lepszych źródeł pełnowartościowych protein. Z tego też względu chętnie sięgają po nie osoby aktywne, jak i sportowcy. Dzięki temu, że są zasobne w aminokwasy egzogenne i BCAA, wykorzystywane są zarówno podczas okresów budowy masy mięśniowej, jak i podczas redukcji. Ile [...]
[...] dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka dobrego mleka. 100 g tuńczyka dostarcza od 14 do 30 g białka 100 g łososia dostarcza od 12 do 22 g białka 100 g [...]
[...] Warto również wspomnieć, że dieta nie powinna być monotonna i nudna. Każdy ma prawo do małych przyjemności, dlatego warto dla komfortu psychicznego pozwolić sobie w kontrolowanej ilości na jakieś łakocie czy słoną przekąskę. Jeśli nie mamy pewności czy dieta jest dobra lub nie widzimy efektów, warto skonsultować swój jadłospis z dietetykiem.
[...] częściowo nieprawdziwe lub całkowicie fałszywe informacje. Powstała również liczna grupa osób, która negują naukę i medycynę, czyli funkcjonują na oślep, całkiem tak jak kiedyś ludzie pierwotni. Jakie są popularne mity związane z siłownią? „Hipertrofia to niekontrolowany przyrost masy ciała, siłownia sprawia, iż kobiety stają się zbyt [...]